BUÑOLS / BUÑUELOS
REPOSTERIA TÍPÌCA DE TORREBLANCA
JUAN EMILIO PRADES BEL
GENT, COSTUMS, TRADICIÓNS, HISTORIES, PATRIMONIS I PAISATJES DE
TERRES CASTELLONENQUES:
GASTRONOMÍA
I CULTURA POPULAR: LES FIGUES
ALBARDAES
Les figues albardaes és una reposteria molt popular a tot arreu del
mon agrari i rural en totes les comarques, pobles i masos de
Castelló, és un postre dolç que és consumia sobretot a l'hivern i
encara es consumeixen avui día com allavons en dies de festa,
celebracións i dies senyalats . Ancestralment les figues albardaes
era costum menjar-les acompanyades d'algún tipus de licors dolsos i
secs: moscatell, conyac's, anisats, i lo més popular era la
“barrejeta” una mezcla de cazalla (aiguardent anís sec o dolç)
y moscatell . Cal esmentar que cada ama casa i cada familia tenia la
seua receta particular de com fer les figues albardaes i les mesures
es feien un poc a ull.
Per
a preparar figues albardaes ens faran falta basicament els seguents
ingredients: Oli d'oliva 100 cl. per a fer la masa i oli suau o de
girasol per a fregir les figues, tres got d'aigua, 40 figues seques
o més, un ou, un tros de pastilla de llevat (25 grams de llevadura
de panader), farina (la que admeta), sucre per a la masa i per a
ensucrar després.
Estris: un ribrell, bol, o safa de pastar, un drap gros per a tapar
la pasta mentre fermente, una paella o paellonet de baranes altes.
AUTOR FOTO: JUAN EMILIO PRADES BEL
|
Elaboració:
Traurem el pesó de les figues i les obrirem per la meitat i les
aplanarem un poc amb la ma o amb un rodet de fusta i les acararen de
dos en dos . Posarem aigua tèbia en un bol (un got) i desfarem el
llevat. Després afegirem el ou i la farina, oli 100 cl., dos gots
d'aigua i un poc de sucre fins que estigui espès, sense endurir que
quede una pasta “corredoreta”. Ho deixarem reposar una hora
perquè es faci bona la pasta. A continuació, passarem les figues
per dins la masa, rublin les figues per a enfasetar-les i tot seguit
les fregirem a dins d'una paella fonda amb molt d'oli rosent,
ensucrarem les figues en calent després de traure-les del foc.
¡¡Bon profit !!
No hay comentarios:
Publicar un comentario