Translate

lunes, 6 de febrero de 2012

FIGUES ALBARDAES I BUÑOLS

BUÑOLS / BUÑUELOS
REPOSTERIA TÍPÌCA DE TORREBLANCA
JUAN EMILIO PRADES BEL
GENT, COSTUMS, TRADICIÓNS, HISTORIES, PATRIMONIS I PAISATJES DE TERRES CASTELLONENQUES:
JUAN EMILIO PRADES BEL
GASTRONOMÍA I CULTURA POPULAR: LES FIGUES ALBARDAES
Les figues albardaes és una reposteria molt popular a tot arreu del mon agrari i rural en totes les comarques, pobles i masos de Castelló, és un postre dolç que és consumia sobretot a l'hivern i encara es consumeixen avui día com allavons en dies de festa, celebracións i dies senyalats . Ancestralment les figues albardaes era costum menjar-les acompanyades d'algún tipus de licors dolsos i secs: moscatell, conyac's, anisats, i lo més popular era la “barrejeta” una mezcla de cazalla (aiguardent anís sec o dolç) y moscatell . Cal esmentar que cada ama casa i cada familia tenia la seua receta particular de com fer les figues albardaes i les mesures es feien un poc a ull.
Per a preparar figues albardaes ens faran falta basicament els seguents ingredients: Oli d'oliva 100 cl. per a fer la masa i oli suau o de girasol per a fregir les figues, tres got d'aigua, 40 figues seques o més, un ou, un tros de pastilla de llevat (25 grams de llevadura de panader), farina (la que admeta), sucre per a la masa i per a ensucrar després.
Estris: un ribrell, bol, o safa de pastar, un drap gros per a tapar la pasta mentre fermente, una paella o paellonet de baranes altes.
AUTOR FOTO: JUAN EMILIO PRADES BEL
Elaboració: Traurem el pesó de les figues i les obrirem per la meitat i les aplanarem un poc amb la ma o amb un rodet de fusta i les acararen de dos en dos . Posarem aigua tèbia en un bol (un got) i desfarem el llevat. Després afegirem el ou i la farina, oli 100 cl., dos gots d'aigua i un poc de sucre fins que estigui espès, sense endurir que quede una pasta “corredoreta”. Ho deixarem reposar una hora perquè es faci bona la pasta. A continuació, passarem les figues per dins la masa, rublin les figues per a enfasetar-les i tot seguit les fregirem a dins d'una paella fonda amb molt d'oli rosent, ensucrarem les figues en calent després de traure-les del foc. ¡¡Bon profit !!

No hay comentarios:

Publicar un comentario